Haarlemmermeer is een robuuste gemeente die een grote economische ontwikkeling doormaakt. In 2015 liep de huurovereenkomst echter af voor de oude netwerkapparatuur. Ironisch genoeg kon het oude netwerk de bandbreedte-eisen voor de gemeente niet meer bijhouden of een flexibel communicatiesysteem aanbieden.

Achtergrond
De gemeente Haarlemmermeer is de thuisbasis van Schiphol International Airport, de belangrijkste luchthaven van Nederland. Haarlemmermeer werd in de 19e eeuw uit een groot meer teruggewonnen en stond aanvankelijk bekend om zijn landbouw, glastuinbouw en productie. Vandaag de dag zijn grote industriële en kantoorontwikkelingen prominent aanwezig.

De uitdaging

Uitdagingen voor een nieuw netwerk:

 • Verhoging van de netwerkbandbreedte van 1 Gbit/s naar 10 Gbit/s om tegemoet te komen aan een groeiend aantal cloud-applicaties en voip-diensten
 • Verbetering van het netwerk om de mogelijkheden voor bewaking, early warning en noodafhandeling te verbeteren
 • Een nieuw draadloos netwerk opbouwen om de sociale administratie en overheidsdiensten te verbeteren
 • Bouw van een toekomstbestendig netwerk dat zeer efficiënt, betrouwbaar en veilig is
 • Installatie van nieuwe, energie-efficiënte netwerkapparaten voor automatisch beheer en eenvoudige O&M-mogelijkheden
 • Voldoen aan strenge normen op het gebied van stabiliteit, snelheid, veiligheid en flexibiliteit

De campus van de gemeente omvat een kantoorgebouw en vier bijkantoren van de overheid, maar kantoorlocaties zijn niet vast. Veel personeel komt naar het Gemeentelijk Bestuurskantoor voor een groot aantal interdepartementale administratieve diensten. Traditioneel IP-adresgebaseerd of VLAN-gebaseerd rechtenbeheerbeleid overbelastte het netwerk en decentraliseerde het netwerkbeheer. Het beperkte aantal O&M-werknemers in het netwerk moest daarom naar verschillende vestigingen reizen. De efficiëntie was slecht en de arbeidskosten van O&M waren hoog.

De oplossing
Haarlemmermeer koos voor de Huawei Agile Campus Network Solution. Dit hielp de gemeente zijn netwerk te transformeren om tegemoet te komen aan de nieuwe vereisten aan service. De Huawei oplossing bood gebruikers ook een architectuur die flexibel kan worden aangepast aan nieuwe diensten, waardoor het campusnetwerk flexibeler kon worden ingezet voor Office Automation (OA) en IT-diensten van de overheid.

De belangrijke componenten en technologieën:

 • Huawei S12700 Agile Switches voor de core en de intelligente, energiebesparende fixed switches van de S5700-LI-serie.
 • Cluster Switch System Generation2 (CSS2) switch fabric hardware clustering technologie.
 • Redundante, hot-swappable key components.
 • Passende netwerktoegangsrechten, service priorities en bandbreedte die matchen met user identities.

De voordelen
Huawei’s agile netwerkinfrastructuur hielp de gemeente van Haarlemmermeer met verschillende uitdagingen zoals het elimineren van informatiesilo’s en het vereenvoudigen van IT-systemen. Daarnaast zorgde Huawei voor de volgende zaken:

 • De gemeente kon energiezuinige apparaten en oude kabels gebruiken om het stroomverbruik tijdens de migratie uit het legacy netwerk te verlagen.
 • Huawei heeft automatisch netwerkmiddelen ingezet en storingen opgespoord.
 • Het eSight netwerkbeheer heeft het netwerk in staat gesteld zich proactief aan te passen aan de eisen van de dienst

Hierdoor kon Haarlemmermeer een gebruiksvriendelijk campusnetwerk bouwen. Gebruikers kunnen nu overal en op elk moment consistent verbinding maken met het campusnetwerk.