Het Internet Exchange Point AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange) wilde zijn netwerkcapaciteit uitbreiden om de blijvende groei van internetdiensten aan te kunnen. Hiervoor was een nieuwe aanpak nodig.

Achtergrond
Sinds het begin van de jaren negentig levert AMS-IX een belangrijke bijdrage aan connectiviteit in Nederland. Zij doet dit door haar leden en klanten – momenteel ongeveer 800 – professionele IP Internet Exchange-diensten aan te bieden, waardoor zij hun eindgebruikers en zakelijke klanten stabiele, snelle en kosteneffectieve diensten kunnen aanbieden. Deze directe uitwisseling van internetverkeer via een Internet Exchange staat bekend als peering en maakt het internet robuust en veerkrachtig.

De uitdaging
Het in Amsterdam gevestigde bedrijf heeft nu een groot netwerk verspreid over meerdere datacenters. De explosieve groei van internetdiensten in de afgelopen jaren heeft het bedrijf voor enorme uitdagingen gesteld wat betreft het behoud van voldoende capaciteit om aan de vraag van klanten te voldoen. Klanten van AMS-IX hebben bijvoorbeeld steeds meer big data en cloud gebaseerde oplossingen moeten ontwikkelen. Het is onze taak ervoor te zorgen dat zij deze oplossingen effectief kunnen leveren.

Tot 2015 was het vergroten van de omvang van AMS-IX’ netwerk een kwestie van het huren van extra dark fiber. Dat konden ze doen omdat de afstanden binnen de regio Amsterdam kort zijn en dark fiber relatief goedkoop is. Henk Steenman, CTO van AMS-IX:

“Alternatieve multiplexingoplossingen waren beschikbaar, maar waren tot nu toe relatief duur in termen van benodigde extra rackruimte, stroomkosten en ondersteuning. Toen merkten we dat leveranciers steeds meer kosteneffectievere plug-and-play-opties gingen aanbieden die ons zouden kunnen helpen om beter gelijke tred te houden met de toenemende groeivereisten.”

De oplossing
Als gevolg daarvan besloot AMS-IX haar aanpak om het netwerk uit te breiden opnieuw te evalueren. Het heeft een aantal oplossingen bekeken en zes aanbieders uitgenodigd om deel te nemen aan een testprogramma. Gedurende zes maanden bleek Huawei’s OSN902 100 GB WDM datacenter-oplossing het beste aan de wensen te voldoen.

“AMS-IX is van twee Points-of-Presence uitgegroeid tot een metropolitan area network, gebouwd op het gebruik van honderden glasvezels. We zijn op zoek gegaan naar een Data Centre Interconnect (DCI) oplossing om de kosten en implementatietijd voor extra bandbreedte te verlagen en tegelijkertijd een toekomstbestendig netwerk voor onze klanten te garanderen “, aldus Steenman.

Huawei’s datacenter interconnect OptiCloud OSN902 platform biedt high security encryptie, hoge capaciteit, eenvoudig beheer met ultralaag vermogen en front-to-back koeling voor een groene IT- en datacenteromgeving. Het heeft een laag stroomverbruik van 1200W en ondersteunt hoge bandbreedtes van 200 GB/400 GB per slot.

De voordelen
AMS-IX is nu in staat om de dienstverlening aan zijn klanten te verbeteren en tegelijkertijd verbetert het zijn financiële gezondheid.

De Internet Exchange bespaart door de lagere energiebehoeften en is nu veel minder afhankelijk van dark fiber. Er is minder personeel nodig om de apparatuur te installeren en te onderhouden en het bedrijf zal in staat zijn om veel sneller en effectiever te reageren op plotselinge veranderingen in de vraag. Dit draagt allemaal bij aan de reputatie van AMS-IX – een fundering voor een lange termijn toekomst is hiermee gelegd.

Een kenmerk dat echt opvalt is de grootte van de unit. Met een hoogte van iets minder dan 90 mm (2U) is het een kleine doos, maar met een transmissiecapaciteit van 2,4 TB een krachtige toevoeging.

Voor AMS-IX betekent dit veel ruimtebesparing en lagere huisvestingskosten, omdat er meer units in standaard rackkasten kunnen worden gemonteerd. Het innovatieve ontwerp van de unit maakt het koelen eenvoudig, waardoor het niet langer nodig is om ruimtes voor de installatie van apparatuur te reconstrueren.

“Huawei’s oplossing was het meest marktklaar. Tijdens de testperiode stonden we voortdurend in contact met elkaar en hadden we direct toegang tot de ontwikkelaars. Deze nauwe samenwerking heeft ervoor gezorgd dat we met de OSN902 nu een kostenefficiënte en eenvoudig te beheren DCI-oplossing hebben die is afgestemd op onze zeer specifieke behoeften en uitdagingen. We kijken ernaar uit om in de toekomst verder samen te werken met Huawei “, zegt Henk Steenman.